Waarom een werkgroep nieuw lokaal?


Een lokaal bouw je niet in 1, 2, 3. Daar komt heel wat bij kijken. Het team achter het nieuwe lokaal zijn enthousiaste leiders, oud-leiders, ouders, leden van de VZW, … die hun schouders willen zetten onder een fantastisch project, namelijk de bouw van een nieuw scoutslokaal. Onze jeugdbeweging kent de laatste jaren een enorme groei. Een groei die ons lokaal niet langer kan bijhouden. Mankementen en gebreken blijven zich opstapelen, maar vooral de grootte van het gebouw is het grootste struikelblok. Werkgroep Nieuw Lokaal gaat actief in dialoog met de gemeente en levert een valabele inbreng in dit project.

Neem contact met ons op via nieuwlokaalcasaodk@outlook.be.


Zaterdag 22 april

afscheid lokaal!

En of het een toffe avond was! Zie hier foto’s van de onvergetelijke avond met leiding, oud leiding ,sympathisanten en de plannen voor het nieuw lokaal.

Zaterdag 22 april

afscheid lokaal!

En of het een toffe avond was! Zie hier foto’s van de onvergetelijke avond met leiding, oud leiding, sympathisanten.

Ook werden er plannen van het nieuwe lokaal voorgesteld en kon je de maquette van dichtbij bewonderen.

Zaterdag 14 januari

Maak kennis met ons nieuwe lokaal!

In 2023 start de bouw van ons nieuwe scoutslokaal. Het winnende duo bestaat uit de architectenbureaus ARK-Architecten uit Dilbeek en SILO-architectenatelier uit Oostduinkerke. Zij ontwierpen een lokaal met een capaciteit van 250 leden.

Ons nieuwe lokaal bestaat uit twee verdiepingen en is ruim dubbel zo groot als het huidige lokaal. Er werd gekozen voor duurzame materialen, waardoor onze jeugdbeweging ook groener kan zijn. Het lokaal wordt op een andere manier op het terrein geplaatst, om ook de overlast voor de buren tot een minimum te herleiden.

De architecten kozen voor een afwerking van hout en beton. De kleuren van Oostduinkerke, en van onze scouts, keren overal terug in het ontwerp.

Voor het ontwerp werd niet meer uitgegaan van taklokalen, maar van themaruimtes. Elk lokaal is daardoor multifunctioneel inzetbaar. Ons lokaal kan ook door kleine verenigingen gehuurd worden om een weekend of midweek door te brengen aan de kust. In samenwerking met de Jeugdherberg, de buren en de lokale handelaars willen we die verhuur zo vlot mogelijk laten verlopen.

Graag nodigen we u ook uit op 22 april. Dan nemen we afscheid van ons lokaal. U bent er welkom voor een hapje en een drankje, een terugblik naar het verleden, een curieuzaverkoop en een inkijk in de plannen.

Dinsdag 14 december

Behoeftenota werd uitgeschreven

Het is eindelijk zover: de openbare procedure voor de bouw van ons scoutslokaal werd in gang gezet. Via een overheidsopdracht worden werd het lastenboek verspreid om kandidaat-architecten aan te werven die mee hun schouders willen zetten onder de bouw van ons nieuwe scoutslokaal. Nog tot 18 januari kunnen geïnteresseerde architecten alle informatie hier opvragen.

Wij kijken er naar uit om binnenkort met de architect samen te zitten om alle voorstellen te overlopen!

Overleg 13 september

De komst van het nieuwe lokaal

Op maandag 13 september zat een delegatie van de werkgroep samen met Burgemeester Vanden Bussche, schepen Van Hove, Stefaan Wydooghe en Jozefien Debaeke om concreet af te spreken hoe de komst van het lokaal er specifiek zal uit zijn. Op die vergadering werden volgende zaken vastgelegd.

Onze scouts blijft op de huidige locatie, op de site van de jeugdherberg. Na de lokaalbezoeken van Hoboken en Aalter werd duidelijk dat het vooropgestelde budget niet toereikend was. Er werd beslist om het budget te verdubbelen. Verder werden enkele belangrijke compromissen gesloten: de scouts hoeft zijn lokalen niet te delen met andere verengingen, op sporadisch gebruik van een multifunctionele ruimte na, verhuur van het lokaal tijdens de zomermaanden is mogelijk aan beperkte groepen, de behoeftenota opgesteld door de werkgroep wordt als valabel document integraal meegenomen in de plannen.

Verder werd ook een duidelijke timing benadrukt. De bouw van het lokaal wordt voltooid in 2023. Dit jaar nog wordt het lastenboek uitgestuurd en architecten aangeworven. Ook enkele kandidaten van onze scouts mogen hieraan deelnemen. In de loop van februari 2022 plant de gemeente een volgende vergadering met de architect en onze scouts om alles te overlopen.


Bezoek 17 april 2021

Scouts Hoboken

Op 17 april trokken enkele leden van werkgroep nieuw lokaal samen met de schepen van jeugd (Lander Vanhove) naar het lokaal van de scouts van Hoboken.

Hun nieuwbouwlokaal werd gebouwd in 2019 en biedt plaats aan zo’n 200 leden, vergelijkbaar met ons ledenaantal. Het was een erg inspirerend bezoek. Opvallend zijn meteen de grote ruimtes en mooie afwerking van het lokaal. Verder werd ook ingezet op duurzaamheid en functionaliteit. De werkgroep was van mening dat dit lokaal een goed voorbeeld is van wat onze scouts kan gebruiken.

Bezoek 15 februari 2020

Aalter – De Witte Kaproenen

Op 15 februari trokken we samen met de Schepen van Jeugd Lander Van Hove naar de Witte Kaproenen in Aalter. De jeugdbeweging bouwde er enkele jaren geleden een gloednieuw lokaal met een budget van zo’n 800.000 euro voor een groep van zo’n ruim 200 leden.

Tijdens dit bezoek deden we behoorlijk wat inspiratie op voor de bouw van ons lokaal. Zo staat in dit gebouw duurzaamheid centraal: goede isolatie, slimme verwarming, duurzame materialen, … Ook het materiaalkot en de taklokalen waren significant groter dan onze huidige indeling. Het hele gebouw voldeed aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

Wel waren er enkele afknappers. Voor de scouts van Aalter vormt het verhuren van de gebouwen een groot deel van hun inkomsten. De bouw van het lokaal werd daar dan ook grotendeels op afgestemd, denk maar aan zeer onpersoonlijke ruimtes, weinig ruimte tot creativiteit.


Gert Taverne

Oud-leiding, VZW

Lukas Lecluyse

Leiding

Emiel Verbauwhede

Oud-leiding

Anke Inghelbreght

Ouder

Elias Bonhomme

Leiding

Tom Schramme

Oud-leiding, VZW

Gerda & Roland

ArnEva-fonds

%d bloggers liken dit: